chocolade

wat is gevaarlijk voor je rottweiler ?

chocolade

Berichtdoor rottweilerke » 20 Dec 2007, 16:54

Wat maakt chocolade zo Toxisch? Hoe komt het dat er zo weinig gevallen bij de mens voorkomen? Welk bestanddeel in chocolade is verantwoordelijk voor de vergiftiging en hoe grijpt deze op aan het lichaam?
Drie wetenschappers zochten het antwoord op deze vragen. Het zijn: Rosan Vegter, Anne van de Watering
en Wendy van Zonneveld. Hieronder volgt een samenvatting van hun bevindingen.

Chocolade is een product op basis van cacao afkomstig van de Theobroma cacaoboom. De cacaobonen groeien binnen in een stevige peul. Hierin zit een laag van zoete pulp met daarin 20 to 60 van deze bonen. Een van de aktieve bestanddelen in cacao is Theobromine. Dit derivaat veroorzaakt prikkelingen van het centraal zenuwstelsel, directe prikkelingen van het hartspier, verhoogde afscheiding van maagsap,
verslapping van de gladde musculatuur. Het gehalte in de schil van een cacaoboon bedraagt 0,5 tot 2 procent en binnenin 1,3 tot 3 procent.
Andere actieve bestanddelen zijn cafëine en theophylline, maar deze zijn in veel kleinere hoeveelheden aanwezig.
De cacaokernen worden verwerkt tot cacao, waar vervolgens chocolade uit wordt bereid. Er zijn vier mogelijke eindproducten met een verschillend gehalte aan Theobromine.
Couverture ook wel bakkerschocolade genoemd, heeft een gehalte van 1,365%, pure chocolade 0,528%, melk chocolade 0,154% en witte chocolade 0%. Deze verschillen worden veroorzaakt door de verschillende bereidingswijzen.

De eerste aanwijzingen van vergiftiging openbaren zich ongeveer vier tot vijf uur na inname. Dit zijn onder andere: rusteloosheid, nervositeit, opwinding,
misselijkheid, braken, veel plassen, stuip trekkingen en hevig trillen. Bij hoge inname kan het zelfs leiden tot de dood. Er bestaat niet een directe antistof voor deze vergiftiging. De enige oplossing tot genezing is bestrijding van de symptonen. Dit is afhankelijk van de tijd die is verstreken tussen het moment van inname en de eerste aanwijzing van vergiftiging. De maag moet in iedergeval zo snel mogelijk leeggemaakt worden. Actieve kool kan gebruikt worden om Theobromine te inactiveren. Geneesmiddelen kunnen toegediend worden voor bestrijding van eventueel ontstane symptonen.

Het verschil waarop een ingenomen product omgezet wordt in de stofwisseling (geabsorbeerd, verdeeld en uitgescheiden) verklaart waarom chocolade veel toxischer is bij de hond dan bij de mens. De actieve bestanddelen hebben een kortere werkingsduur bij de mens en kunnen daardoor minder schade aanbrengen.

Het is dus de Theobromine in chocolade die giftig is.
In melkchocolade zit minder dan in pure chocolade. Ook gevulde chocolade bevat minder. Theobromine wordt slechts zeer traag afgebroken door het lichaam en is voor de hond giftig.

bron:dogma
If my rottweiler doesn't like you, neither will I
Gebruikers-avatar
rottweilerke
verslaafde rott
verslaafde rott
 
Berichten: 2521
Geregistreerd: 13 Dec 2007, 12:04
Woonplaats: Borsbeek
aantal honden: 2
naam hond(en): Roxy en Hummer
ras: rottie en newfy

Re: chocolade

Berichtdoor rottweiler1 » 03 Jul 2011, 20:12

heb een kleine uitleg

2) Chocolade: Chocolade bevat een stof genaamd obromine dat giftig is voor honden. Warme chocolade en pure chocolade is met name gevaarlijk. Hoewel het meestal een grotere hoeveelheid chocolade nodig heeft om een hond te doden, vergiftiging en de dood kunnen plaatsvinden door de inname van kleinere hoeveelheden. Tekenen van vergiftiging door chocolade zijn braken, diarree, vaak plassen, en toegenomen activiteit. Dit kan de voortgang om epileptische aanvallen en ongewone hartritmes veroorzaken. Bel uw dierenarts onmiddellijk als u vermoedt dat uw hond chocolade heeft gegeten.

mvg

rottweiler
rottweiler1
rotty pup
rotty pup
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 03 Jul 2011, 08:19
aantal honden: 1

Re: chocolade

Berichtdoor sleepingrotti » 04 Jul 2011, 08:24

chocolade wordt giftig voor een hond vanaf 60gr chocolade per kg lichaamsgewicht van de hond.
Maw een gemiddelde rott (50kg) moet al snel 3 kg pure chocola opeten om het toxische gevaar te benaderen.
A Rottweiler put pawprints on your heart!

Hoe komt mijn baasje nu aan de naam : SLEEPINGROTTI ?
Afbeelding
sleepingrotti
oude rott
oude rott
 
Berichten: 460
Geregistreerd: 19 Dec 2007, 19:53


Terug naar GevaarWie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast