Over chocoladeletters, kerstbomen en vuurwerk

wat is gevaarlijk voor je rottweiler ?

Over chocoladeletters, kerstbomen en vuurwerk

Berichtdoor rottweilerke » 14 Dec 2007, 19:24

December is de feestmaand; Sinterklaas, Kerstmis en Oud- en Nieuw zijn voor de meeste mensen feesten van gezelligheid en lekker eten. Helaas liggen er voor onze honden een aantal gevaren op de loer, waar niet elke diereneigenaar zich van bewust is. Nu wil ik de pret niet op voorhand drukken, maar het lijkt me toch verstandig om u hier van een aantal van deze minder leuke zaken op de hoogte te brengen.
Allereerst sinterklaas; velen zetten de schoen en krijgen daar ook allerlei heerlijkheden in; bv. chocoladeletters. Wat weinigen zullen weten is dat chocolade (cacao) giftig is voor honden, deze vinden het wellicht zeer verleidelijk om 's nachts als de pieten geweest zijn eens even in de schoenen van de kinderen te gaan neuzen. Chocolade (vooral donkere chocolade; Puur) bevat het zgn theobromine dat een prikkeling van het zenuwstelsel van de hond geeft. Afhankelijk van de hoeveelheid die de hond heeft binnengekregen zien we diarree en overgeven (soms met bloed), hartritmestoornissen (soms zelfs hartstilstand) en epilepsie-achtige aanvallen. De giftige stof kan door de lever van de hond heel slecht worden afgebroken en er treedt een zgn 'stapelingseffect' op; dat wil zeggen dat als de hond 5 dagen achtereen een kleine hoeveelheid binnenkrijgt, alsnog de giftige effecten zich kunnen openbaren. Als het minder dan 2 uur geleden is dat de hond een chocoladeletter heeft opgegeten is het verstandig de hond te laten braken. Als u er niet zeker van bent wat de hond heeft gegeten, maar u ziet dat hij moeite heeft met slikken en erg nerveus wordt, raadpleeg dan uw dierenarts.
Dan het Kerstfeest; hier hebben we te maken met een aantal, voor dieren zeer giftige planten en bomen: Dennen- en sparrennaalden, en ook de Kerstroos, de taxus en de hulst, bevatten stoffen die voor vrijwel alle dieren zeer giftig zijn. De belangrijkste verschijnselen zijn braken en diarree en verlammingsverschijnselen die zelfs tot de dood kunnen leiden. Zet dus nooit de etensbak van uw hond onder de kerstboom !! Een ander gevaar van het kerstfeest zijn de kaarsjes en de kerstballen; rottie's vinden dit vaak zeer interessant om mee te spelen, maar het glas van een kerstbal is zo scherp en dun dat het zeer veel schade kan aanrichten in de darmen en gemakkelijk vervelende wonden kan geven aan de pootjes, bovendien willen speelse honden nog wel eens in een kerstbal happen en dan is het leed helemaal niet te overzien. Het gevaar van kaarsen mag duidelijk zijn; rottweilers kunnen gemakkelijk kerststukjes omgooien en zo zou eenvoudig brand kunnen ontstaan.
Verder is een veel voorkomende klacht bij honden rond het kerstfeest dat ze diarree krijgen vanwege allerlei vreemde lekkere hapjes die ze te eten krijgen. Laat uw huisdier maar zijn normale maaltijd eten, daar is hij net zo blij mee!
En dan oud en nieuw; Vele honden zijn heel erg bang voor vuurwerk Laat uw hond logeren bij vrienden of familie in een rustige omgeving; Gun het dier zijn rust en laat hem maar gewoon wegkruipen in de kast of op de zolder. In elk geval is het heel erg belangrijk dat u aan het angstige gedrag van de hond geen aandacht schenkt; daarmee bevordert u de angst. Negeer de hond volledig als er een rotje wordt afgestoken; als u hem aanhaalt of optilt is dit alleen maar beloning van het angstige gedrag. Al met al is het verstandig om met uw dierenarts te bespreken wat het beste is voor uw hond.
En dan tot slot; Voor de dierenartsen zijn de feestdagen meestal erg druk, met name door alle bovengenoemde "gevaren" ; toch is de dierenarts iemand die ook tijdens de feestdagen van harte bereid is uw huisdier bij te staan in moeilijke tijden!
Voor u allen : Hele fijne feestdagen!
If my rottweiler doesn't like you, neither will I
Gebruikers-avatar
rottweilerke
verslaafde rott
verslaafde rott
 
Berichten: 2521
Geregistreerd: 13 Dec 2007, 12:04
Woonplaats: Borsbeek
aantal honden: 2
naam hond(en): Roxy en Hummer
ras: rottie en newfy

Terug naar GevaarWie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast