Wachtlijst voor cursus eerste hulp bij honden

honden in het nieuws

Wachtlijst voor cursus eerste hulp bij honden

Berichtdoor Tom » 13 Sep 2011, 12:01

BERGEN OP ZOOM - Om te overleven is een hond afhankelijk van de mens.
Mensen moeten weten wat te doen in noodgevallen.

Daarom besloot het bestuur van kynologenclub Scheldezoom in Bergen op Zoom een paar maanden geleden om een cursus Honden EHBO en Hondenverzorging te gaan organiseren. Met 25 aanmeldingen was die in korte tijd volgeboekt. Er is nu zelfs een wachtlijst.

De Bergse dierenarts Steven Buijs, werkzaam in Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal, gaat de cursus in clubhuis 't Woeste Hol van Scheldezoom vanaf 4 oktober verzorgen. De cursus bestaat uit tien lesavonden. Tijdens de tiende les wordt examen gedaan. Het belangrijkste wat de cursisten volgens Buijs gaan leren is snel handelen bij ziekte of ongeval. "Ze moeten spoedonderzoek doen om er zo achter te komen of ze het zelf kunnen verzorgen of dat de dierenarts ingeschakeld moet worden."

De cursus gaat over de bouw en functie van het hondenlichaam, over veelvoorkomende ziekten en afwijkingen, over eerste hulp bij ongevallen en over verzorging van de dieren. Buijs: "De cursisten moeten straks kunnen inschatten of een hond een shock heeft. Ze leren verbanden aanleggen. Het zijn vaak simpele dingen waar ze de dierenarts niet voor nodig hebben. Als ze tijdens het knippen van nagels te ver gaan en in het vlees knippen, moeten ze zelf een verbandje kunnen aanleggen. Wij doen precies hetzelfde."

Van 'grootmoedermiddeltjes' moet Buijs niet veel hebben. Als voorbeeld haalt hij aan het laten braken met zout. Veel eigenaren gebruiken zout om de hond te laten braken als die een ongewenst voorwerp of ongewenste stof heeft gegeten.

De dierenarts raadt dit echter ten stelligste af. "De hond kan daar zoutvergiftiging door oplopen. Wij hebben daar geschikte injecties voor."

Meer info te vinden op : http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/9451607/Wachtlijst-voor-cursus-eerste-hulp-bij-honden.ece
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Tom
verslaafde rott
verslaafde rott
 
Berichten: 1613
Geregistreerd: 03 Jun 2008, 19:15
Woonplaats: Hemiksem
aantal honden: 2
naam hond(en): Eos en Max
ras: Rotties

Terug naar ActualiteitWie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast